Ocak ayında gökyüzünde ilginç olaylar gözleyebiliriz. Ay‘ın gökyüzünde bulunduğu konum sürekli değiştiği için dış gezegenlerden Jüpiter, Uranüs ve Neptün bu ay belirli zamanlarda Ay tarafından örtülecektir.
10 Ocak günü gece yarısı Jüpiter, 24 Ocak saat 13:00’te Uranüs, yine aynı gün saat 23:00’te Neptün kısa bir süre Ay‘ın gölge konisi içinde kaldıklarından Dünya‘dan gözlenemiyecektir. Fakat bu örtülmelerden yalnız birini gözleyebileceğiz. Çünkü Uranüs ve Neptün gözle görünemiyecek kadar sönüktürler. Ancak Jüpiter‘in örtülmesini rahatlıkla görebileceğiz; Jüpiter son derece parlak ve Ay da dolunay safhasında olacak.
Bu ay gökyüzünde en güzel görebileceğimiz takımyıldız Orion takımyıldızıdır. Oldukça parlak yıldızlardan oluşmuş olan bu takımyıldız; Yunan mitolojisinde bir devi temsil eder. Mısır mitolojisinde ise; Osırrıs‘ın ruhunun dinlendiği yer olarak geçmektedir. Bu takımyıldızı en parlak yıldızı Rigel‘dir (1). Bizden 815 ışık yılı uzakta olan bu yıldız bir çift yıldız sistemidir. Diğer parlak yıldızlar ise, uzaklığı 652 ışık yılı olan Betalgeuse (2), 300 ışık yılı olan Bellatrix (3) ve 1826 ışık yılı olan Saiph (Orion‘un kılıcını temsil eden yıldız) (4) dır. Orion takımyıldızında bir başka ilginç cisim de Orion nebulasıdır.
Çıplak gözle oldukça bulanık ve yeşil olarak görülür. Teleskopla bakıldığında yıldızlar ve bir gaz bulutu olarak görülür. Burası trapez bölgesi olarak adlandırılır. 15 Ocak günü saat 21:23’teki gökyüzünün bir bölümünü göstermektedir. Bu gölgede aynı anda 7 parlak gök cismi görmemiz mümkün olacaktır. Bunların içinde en parlak olanı Jüpiter gezegenidir. Bu bölgedeki parlak yıldızlar ise parlaklık sırasına göre Sirius, Rigel (1) Betalgeuse (2), Aldebaran (5), Bellatrix (3), Saiph (4)’dir.
Tüm yasal hakları saklıdır, izinsiz kopyalanması ve yayınlanması yasaktır!